top of page
IMG_9854.JPG
HOE HET BEGON

Seksisme en seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn actuele thema's die sterk leven binnen studentenverenigingen. Als voormalig actief lid van een traditionele studentenvereniging heb ik hier zelf ook mee te maken gehad. Daarom pleit ik voor het creëren van een veilige omgeving binnen studentenverenigingen, zodat alle studenten een zo leuk en veilig mogelijke studententijd kunnen beleven, aangezien dit een van de mooiste fases in het leven is.​

Voor mijn scriptie binnen de opleiding Communicatie en als afstudeerproject, heb ik een onderzoek uitgevoerd bij de acht grootste traditionele studentenverenigingen in Nederland. Het doel van dit onderzoek was inzicht te krijgen in de huidige cultuur van traditionele studentenverenigingen en hun behoeften met betrekking tot de aanpak van seksisme en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vervolgens heb ik een advies opgesteld over hoe deze kwesties bespreekbaar gemaakt en voorkomen kunnen worden. 

 

NORMEN HERVORMEN
Deze campagne is gebaseerd op grondig onderzoek, mijn eigen ervaringen als lid van een studentenvereniging, intensieve co-creatie en feedback van actieve leden. Het begrijpen van de doelgroep, actief participeren in dit studentenleven, is van cruciaal belang. Het gaat hierbij om diepgewortelde normen en tradities die al eeuwenlang bestaan. Intrinsieke motivatie en een duwtje in de rug zijn nodig om verandering teweeg te brengen. 
 
De ‘Normen Hervormen’-campagne is een unieke campagne die handvatten bieden om op een laagdrempelige manier met elkaar het gesprek aan te gaan over de huidige normen en tradities rondom intimiteit. Door het inzetten van verschillende campagnemiddelen, wordt de boodschap krachtig gecommuniceerd en leden uitgedaagd een standpunt in te nemen. 

Is het eigenlijk wel normaal om je jaar/clubgenoot op te jutten om te regelen? En hoe denk jij over het inschatten van andermans grenzen als je dronken bent?

 
De nadruk van deze campagne ligt op het doorbreken van taboes en het uitdagen van ingebakken tradities. Het is een oproep tot een collectieve heroverweging van wat als “normaal” wordt beschouwd, met het doel om respect, instemming en persoonlijke grenzen te waarborgen.
 
Ik hoop dat deze campagne bijdraagt aan het maken van een verschil. Laten we samen de normen hervormen. Nieuwe definities, voor de huidige tradities!

 

MILOU DE MÖNNINK

5.png
11.png

HOE HERVORM JE NORMEN?

In mijn onderzoek kwam duidelijk naar voren dat de studenten ‘behoefte hebben aan een open gesprek’. Volgens hen is dit de manier om seksisme en grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken en te voorkomen. Daarnaast vinden zij het belangrijk dat een campagne over dit onderwerp luchtig, grappig en studentikoos gecommuniceerd moet worden. Het onderwerp is tenslotte al ‘beladen genoeg’

 

Met deze campagne wordt de doelgroep optimaal uitgedaagd om eerlijk te reflecteren op het onderwerp, een mening te vormen en een gesprek te starten. De ‘Conversation Starters’ maken gebruik van zeer herkenbare situaties van de doelgroep zonder daar een oordeel over te hebben. De lezer wordt uitgedaagd een standpunt in te nemen. 

 

 


 

CONVERSATION STARTERS

Om te weten wat voor jou een verkeerde norm, traditie of ongepast gedrag is, moet je eerlijk zijn naar jezelf. Je moet onderzoeken waar jouw persoonlijke grenzen liggen en wat daarbij jouw mening is. Met deze campagne wordt de doelgroep op een leuke manier uitgedaagd door situaties te schetsen of confronterende vragen te stellen, om zo de conversatie op gang te brengen. De doelgroep wordt uitgenodigd het gesprek aan te gaan op basis van de ‘conversation starters’ en te reflecteren op bestaande normen en tradities, hun eigen gedrag en het gedrag van anderen. Op dagelijkse gebruiksvoorwerpen en opvallende plekken op de vereniging worden confronterende, uitdagende en persoonlijke vragen gesteld. 

 

De conversation starters spelen goed in op de identiteit van de doelgroep. Leden worden gestimuleerd iets te ondernemen, namelijk; reflecteer, stel jezelf de vraag, en stel die vraag dan aan een ander!

bottom of page